Туманоутворюючі системи для теплиць

Висока врожайність залежить від багатьох факторів. Не останнє місце в загальному переліку займає грамотна організація системи зволоження. Особливо вона актуальна щодо тих культур, які вирощуються в теплицях. Причому незалежно від масштабів господарювання.

Система туманоутворення - один з найбільш прогресивних методів зволоження ґрунту та рослин. Суть технології полягає в розпиленні на ділянці дрібнодисперсних частинок води. При цьому відбувається не тільки зволоження ділянки, але і зміна температури. Під час весняних заморозків можливо зігрівання паростків, а в літню спеку за рахунок туману температура може знижуватися на 5-15 градусів.

Туманоутворюючі форсунки для теплиці

Типовий комплекс туманоутворення складається з багатьох окремих вузлів і елементів. Кожен з них важливий, але форсунки заслуговують на особливу увагу. Саме вони відповідають за якість поливу і його рівномірність. Класифікація форсунок передбачає їх поділ за різними критеріями. Але в першу чергу мова йде про основний матеріал, а саме:

  • Пластик - такі форсунки придатні виключно для систем низького тиску;
  • Латунь - універсальний варіант для використання при низькому і високому тиску;
  • Сталь - оптимальне рішення для установки в системах високого тиску.

Відрізняється і формат розпилення. Туман може виходити у вигляді плоского або наповненого конуса, а також плоского віяла. З конструктивної точки зору форсунки поділяють на одно- і багатоступінчасті. Доповнення у вигляді вбудованого фільтра актуально на об'єктах з низькоякісної водою. В інших ситуаціях фільтра перед насосом цілком достатньо.

Принцип роботи системи туману в теплиці

Принцип функціонування досить простий. Всередині теплиці прокладають труби, які під'єднані до потужного насоса. Найбільш часто їх розміщують на висоті близько 2 м від землі. Відстань між туманоутворюючих форсунками залежить від експлуатаційних умов і типу оброблюваних культур.

Система тумана в теплице

Вода що йде через форсунки розбивається на безліч мікроскопічних крапель. При цьому формується водяний туман в теплиці, який зверху опускається на рослини. При випаровуванні він не тільки охолоджує повітря і зволожує його, а й ефективно протистоїть пилу і різним шкідникам.

Використання автоматичних контролерів дозволяє максимально точно відрегулювати подачу води відповідно до заданої програми. Не можна не відзначити і ряд інших переваг, які притаманні системам туманоутворення. Серед них:

  • Формування оптимального рівня вологості для будь-яких культур;
  • Безпроблемне коригування необхідного температурного режиму;
  • Максимально економну витрату води;
  • Очищення площі від пилу і бруду в автоматичному режимі.

Впровадження системи туманоутворення позитивно позначається на загальній врожайності зростаючих в теплиці рослин. Важливо лише грамотний  підбір  обладнання та комплектуючих  до нього. Зробити це можна самостійно, але краще довіритися професіоналам. Це гарантує максимальний ефект при невеликих витратах.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*