Таймер для поливу - що це і навіщо він потрібен?

Рослинам потрібен регулярний і дозований полив, тому краще зрошувати грунт в декілька заходів і в певні години, щоб не допускати посухи або переливу. Для цього краще використовувати таймер подачі води для поливу, який контролюватиме витрату рідини, спростить догляд за городом, садом або газоном.

Принцип роботи пристрою

Конструктивно таймер для поливу - це запірна арматура. Відкриття та перекриття прохідного перерізу в механічних серіях відбувається вручну, а в електронних моделях - за допомогою налаштувань. До завдань останнього пристрою входить виміри, регулювання подачі води, включення поливу в зазначений час.

Види таймерів

Всі моделі можна розділити на 2 групи:

  • Електронні таймери

Мають блок управління, який допомагає внести ряд налаштувань в роботу пристрою. Живлення таймеру відбувається від батарейок або акумулятора, так що його можна підключати на ділянці, якщо поруч немає електромережі.

  1. Механічні таймери

Моделі відрізняються ручним керуванням. Запірний механізм спрацьовує після повороту циферблата на потрібний час. Зазвичай дачники виставляють 2 години. Регулятор тут простий, легко виставити тривалість поливу. Процес виконується за допомогою пружини, яка забезпечує роботу приладу до доби. У цьому таймері немає складних систем, тому він підходить для домашніх ділянок, де зрошення проходить під наглядом господаря.

Окремо можна знайти таймери поливу з корисними функціями - з багатоканальним розподільником для поливу декількох ділянок, з механічним фільтром, вбудованим еко-режимом, індикатором рівня заряду акумулятора, з налаштуванням кількості режимів і циклів.

Таймер для поливу

Як вибрати таймер для системи поливу

Пристрої випускаються в широкому асортименті марок і моделей. Якщо ви не плануєте довгий час стояти на ділянці зі шлангом, стежити за часом, то простіше взяти простий таймер для краплинного поливу, що працює на пружині. Він не псується від вологи і сонця, має низьку ціну. Електронні моделі з механічним керуванням використовуються для зрошення однієї культури. Підходять вони також і для великих полів. Електронний варіант з програматором зазвичай ставлять на тепличних господарствах, де важливий показник вологості повітря. До електронних версій можна додатково підключити міні-насос, датчик дощу, вологи в грунті, додатковий фільтр на воду.

Також таймери відрізняються механізмом відкриття і виключенням подачі води. Може бути варіант з соленоїдним клапаном і кульовим краном. Перший пристрій спрацьовує при тиску рідини в системі не менше 0,2 атм. Такі таймери краще використовувати для централізованого водопроводу, так як вони стійкі до великого напору. Моделі з кульовим краном можна встановлювати для самопливних систем, коли вода надходить з бочки і іншої ємності. Це зручний механізм для поливу парників і теплиць, так як витрачається фіксована кількість вологи. Ідеально - для краплинного зрошення, функціонує при тиску води від 0 до 6 атм.

Просунуті механізми таймерів допомагають власникам ділянок задати програму поливу для різних культур. Але для цього потрібно купити окремо пристрій з декількома клапанами. Після можна вказати час і тривалість зрошення для кожної рослини. Використовувати такі технології корисно в теплицях, де важливо підтримувати однаковий мікроклімат, щоб зібрати гарний урожай.

Використання таймерів для поливу овочів, ягід, рослин допомагає не тільки скоротити ручну працю, а й підвищити якість урожай на 20% -45%. А завдяки наявності вбудованих програмованих пристроїв такий процес став цілком автоматизованим, що дозволяє розширювати масштаби свого аграрного бізнесу.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*