Правила і норми поливу цибулі для високої врожайності
13.08.2021
Цибуля - найпоширеніша овочева культура, яка увійшла в наше життя у вигляді значного інгредієнта для приготування смачної і здорової їжі. Основною вимогою для отримання суперурожаю є полив цибулі в оптимальному режимі, а також велика кількість світла і тепла при вирощуванні.
Своєчасність і кількість поливів впливають розмір цибулин. Особливо значущим є графік зрошення в періоди корнеутворення, розвитку листя і самої цибулини.
Основні способи та методики поливу цибулі
Секрети грамотного поливу цибулі полягають у зміні норм поливу на різних стадіях розвитку. Поливати цибулю в помірних кількостях починають з моменту її посадки. Частота поливу залежить від кліматичних умов, отже, від рівня зволоженості грунту. Якщо цибулина знаходиться тривалий час в сухій землі, вона припиняє нарощувати зелень. Значні «цибульні» нормативи зволоження грядок:
- регулярний і помірний полив;
- глибина зволоження грунту приблизно 25 см;
- полив вранці або ввечері;
- крапельна система - найбільш раціональний спосіб поливу;
- запобігати появі поверхневої кірки;
- розпушування грунту на наступний день після поливу.
Полив цибулі розчином солі: керівництво до дії в боротьбі зі шкідниками
При недостатній вологості ґрунту з'являється гниль в кореневій системі або пошкодження комахами-шкідниками. Полив цибулі солоною водою застосовується для знищення цибулевої мухи і її личинок, які під'їдають коріння рослини і викликають пожовтіння і в'янення пір'я. Перед обробкою необхідно полити грядки звичайною водою, щоб запобігти засоленню землі. У період зростання і розвитку цибулин потрібно три поливи розчином солі:
- перший полив - цибульні пір'я досягають 8 см в довжину; для приготування розчину береться 300 г кухонної солі на 10 л водопровідної води; сольова вода виливається під корінь, не зачіпаючи листя;
- другий полив - через 10 днів; 400 г солі на 10 л води;
- третій полив - через наступні 10 днів; 500-600 г солі на 10 л води.
Через кілька годин після обробки сіллю необхідно зрошення грядок водою, а після збору цибулі - внесення в грунт торфу, перегною, компосту для нейтралізації грунту.
Полив цибулі на перо: зволожений грунт - запорука зеленого врожаю круглий рік
Щоб зелена цибулька була соковитою, смачною і корисною важливо дотримуватися правил зрошення овочевої культури в різні етапи життєвого циклу.
- У період зростання зелені, поки не відросло довге перо, рослину поливають під корінь крапельним способом. Такий полив забезпечує рівномірний розподіл вологи в кореневій системі і її менше випаровування.
- На стадії дозрівання врожаю зеленої цибулі краще використовувати метод дрібнодисперсного дощування для запобігання вилягання довгого пір'я. Система дощування насичує цибулю живлющою вологою і одночасно зберігає його товарний вигляд.
Дощувальні пристрої забезпечують рівномірне покриття і відмінне регулювання інтенсивності води.
Полив цибулі на ріпку: формування великих цибулин
Прогрітий грунт під час посадки, регулярний полив цибулі і правильний вибір системи зрошення, особливо в спекотне та сухе літо, підтримує розвиток головок-ріпок і підвищує загальну врожайність. Мікрокрапельний полив є найдосконалішим способом зрошення на сьогоднішній день. Значні переваги крапельного зрошення:
безпосереднє надходження води в кореневу зону;
- можливість підживлення рослин з одночасною подачею води;
- не утворюється ґрунтова кірка;
- захищає ґрунт від ерозії.
Після посадки потрібно багато вологи до вкорінення цибулин. Під час їх формування і зростання потреба у волозі зменшується, а полив проводиться в міру необхідності. При сухій погоді поливати цибулю слід кожні 5 днів.
Коли припинити полив цибулі?
Ключовим моментом для тривалого зберігання зібраної цибулі є своєчасне закінчення поливу. Так цибулю на ріпку припиняють поливати за 21-22 дні до збирання врожаю, а цибулю на перо - за тиждень до зрізання. Видимими ознаками для припинення зрошення служать пожовтіння і вилягання пера, формування перетяжки на шийці лука і те, що ріпка зупинила зростання.
Поливайте цибульні грядки планомірно - корисний і смачний овоч буде вас радувати цілий рік!