Поливаємо малину правильно

Своєчасний полив малини - неодмінна умова для отримання доброго врожаю ягід і швидкого розвитку кущів. Малина - вологолюбна рослина, але слід уникати надмірного зволоження, яке може привести до заболочування грунту. Останнє є причиною загибелі рослин. Ця стаття про те, як організувати полив малини правильно.

Крапельний полив малини

Крапельне зрошення - більш раціональна методика в порівнянні з традиційними способами. Для її здійснення не потрібні потужні джерела водопостачання. Спосіб енергоефективний, дозволяє не тільки зволожувати грунт, а й вносити розчини добрив та інсектицидів. Однак крапельна система вимагає ретельного очищення води від домішок механічного та біологічного типів. Якщо знехтувати цим, є ризик засмічення водовипусків.

Для зволоження малини застосовують такі системи:

  • регульовані випромінювачі з самоочищенням. Їх монтують на трубці 12 мм і встановлюють на годинний вилив води 2-4 л (конкретний показник залежить від водопоглинання);
  • трубопровід з випуском води через певний інтервал (як варіант - по всій довжині трубки).

При виборі зрошувальної системи враховують періодичність і норми зволоження. Пересихання грунту шкодить рослинам. Надлишок вологи не менш шкідливий. Знижується якість (термін зберігання) ягід, погіршується фітосанітарний стан рослини. Вода вимиває з грунту корисні речовини, зокрема, азот, що призводить до розвитку захворювань кореневої системи. Із закінченням вегетації зрошення припиняють, щоб уникнути посиленого вегетативного росту і, як варіант, зниження морозостійкості чагарників.

Для того, щоб організувати ефективний крапельний полив для малини, використовують спеціальну стрічку, товщина якої варіюється в межах 0,45-0,6 мм. Інтервал емітерів - 30 см. При використанні 2-рядкової схеми висадки фотонейтральних сортів, застосовують стрічку з великим показником обсягу виливу. Інтервал між емітером, навпаки, скоротиться. При цьому застосовують 2 нитки для поливу. Кожна зі стрічок призначена для обслуговування своєї рядки посадки.

Особливості поливу навесні, і влітку, і восени

Організація поливу залежить від сорту рослини і регіону, в якому воно росте. Однак є загальне базове правило: рясне зволоження малинників протягом сезону 7 разів.

Перший полив малини навесні виконують перед цвітінням чагарнику. Це період активного приросту зеленої маси, що дозволяє сподіватися на рясний урожай. Оптимальна кількість вологи сприяє утворенню більшої кількості зав'язей.

Літній полив малини починають з червня, з появою зав'язей. Періодичність зволожень, з поправкою на погодні умови - 1 раз в тиждень-півтори. Нехтувати поливом не можна, так як ягоди вийдуть дрібними і сухуватими, а в посушливу жарку погоду і зовсім обсиплються. Особливої ​​уваги потребує ремонтантний сорт. Після збору врожаю виснажені рослини потребують відновлення. У цьому - сенс підготовки до наступного збору врожаю.

Полив малини восени (з останніх чисел серпня до жовтня) не повинен бути рясним. Якщо заливати рослини, здерев'яніння пагонів сповільнюється. Це підвищує ризик вимерзання малини взимку, ставить під питання наявність врожаю в наступному році. В останній раз кущі поливають перед тим, як закрити на зиму, в жовтні.

Після закінчення зрошення малинник мульчують тирсою або чорним агроволокном. Такий підхід сприяє підтримці оптимальної вологості грунту.

Як часто поливати малину

Фактори, що впливають на частоту зволоження:

  • сорт рослини (з раннім або пізнім дозріванням, звичайний, ремонтантний);
  • особливості клімату;
  • вік малинників;
  • погодні умови.

Ранньостиглі сорти регулярно й інтенсивно поливають в період «кінець весни - середина літа». Пізні сорти поливають з травня до настання осені, враховуючи особливості погоди.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*