Полив винограду: як правильно поливати і коли

Виноград відноситься до посухостійкої рослини, яка готова плодоносити навіть в спеку, споживаючи тільки природні опади, якщо ті випадають в потрібній кількості. А ось в районах з жарким літом без додаткового зрошення не обійтися. Важливо знати базові правила поливу винограду, щоб отримати хороший урожай.

Поливаємо правильно в залежності від сезону

У період вегетації відбувається швидкий ріст листя, стебел і коренів, тому рослина має отримувати багато вологи. Перший полив винограду навесні виконують до пожвавлення вічок.

Робіть зрошення в березні, якщо зима була малосніжною, або в квітні, коли весна суха. Наступний полив вже роблять за 20 днів до цвітіння.

Навесні можна виконувати зрошення рослини холодною водою зі шланга, шоку від такої температури у виноградного соку не буде, так як на вулиці ще прохолодно, а земля недостатньо прогрілася. Перед поливами воду краще відстояти, особливо якщо вона зі свердловини. Зазвичай в цю пору зволоження грунту проводять 3 рази. Витрата води в процесі вологозарядного поливу винограду доходить від 50-100 л на 1 дорослий кущ.

Влітку зазвичай роблять вегетаційні зрошення грунту, щоб підтримати нормальний рівень вологи на території винограднику. При постійній жарі полив винограду влітку проводять з розрахунку до 50-70 л на 1м2. Лоза потребує більшої вологи на етапі появи грон. При цьому дані показники зростають в 1,5 рази для суперпіщаного і піщаного ґрунту.

Частота зрошення грунту залежить також від погодних умов. Але часто і потроху наливати воду під кущі теж не рекомендується, інакше будуть розвиватися тільки поверхневі корені, а от харчування виноград отримує з глибини (на рівні залягання найбільш товстих коренів - десь 45 см від поверхні).

Коли роблять поливи винограду влітку:

  • За 2-3 тижні до цвітіння.
  • У період дозрівання ягід.
  • Через 1-2 тижні після цвітіння.

Влітку виконувати поливи рослини потрібно тільки відстояною теплою водою. В іншому випадку від перепаду температур коріння можуть отримати стрес, що призведе до осипання зав'язі.

Важливо правильно виконати полив винограду восени, щоб забезпечити рослині хорошу зимівлю. Недостатньо зволожений грунт призведе до швидкого промерзання коренів. Якщо осінь видалася дощовою, то кущ не поливають.

Крапельний полив винограду

Принцип роботи крапельного зрошення - вода надходить в грунт постійно і невеликими порціями. Важливо, що волога йде прямо в корінь, так як листя і стебло у винограду не повинні намокати. Така техніка знижує ймовірність появи хвороб у рослини. Велику популярність крапельний полив для винограду отримав в жарких регіонах, де культура часто переживає посуху і спеку, а також на похилих поверхнях, коли інші варіанти поливу не працюють.

Плюси крапельної системи зрошення винограду:

  • Економічна витрата добрив і води, волога надходить відразу в корінь, знижується кількість випарів.
  • Вода рівномірно розподіляється по кореневій системі.
  • Помірний потік води в системі дозволяє тій добре нагрітися.
  • Правильне зрошення сприяє підвищенню врожаю.
  • Захист ґрунту від ерозії.
  • Можна організувати харчування рослини слабосоленою водою, тому легко виростити виноград в грунті з невеликим вмістом солей.
  • Сприяє хорошій аерації грунту.

Також полив винограду під корінь дозволяє встановити потрібне дозування добрив і вологи, що надходять до саджанця. Контроль від посухи і переливу захищає рослину від стресу, що позитивно позначається на врожаї.

Поливаємо виноград під час цвітіння і після

Робити зрошення потрібно до і після цвітіння, коли горошини на зав'язі досягнуть розмірів шпилькової головки. Це пов'язано з тим, що полив винограду під час цвітіння призводить до осипання зав'язі і квіток. Іншими словами, надлишок вологи в процесі цвітіння стає причиною появи пухких ненаповнених грон.

Рясний полив винограду проводять через 1-2 тижні після цвітіння, коли на лозі вже з'явилися дрібні горошинки зав'язі. Для молодої лози потрібно 50 л, а для дорослих рослин 80-120 л на кущ.

Правильний полив і підгодівля - важлива умова для отримання багатого врожаю винограду. Використовуйте для цих цілей крапельний полив, який дозволяє провести своєчасне зрошення рослини, що підвищує його імунітет.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*