Полив помідорів - отримуємо якісний урожай томатів

Томат - теплолюбна культура, яка добре росте на відкритому грунті, в умовах парників і теплиць. У порівнянні з іншими пасльоновими ця рослина не вимоглива до рясної вологи за рахунок потужної кореневої системи. Але в період плодоутворення вподобання томата змінюються, а на розвиток плодів негативно позначається як недостача, так і надлишок вологи. Нижче розповімо, як отримати хороший урожай помідорів з урахуванням правильного поливу.

Крапельний полив помідорів - які його особливості

Полегшити процес догляду допоможе крапельний полив для помідорів, який найчастіше використовують, якщо томати вирощують в теплицях на великих площах. Систему крапельного зрошення встановлюють ще до висадки розсади. По довжині ряду прокладаються шланги з дрібними отворами для зручного поливу томатів.

Плюси крапельного поливу помідорів:

  • Волога надходить відразу до коріння.
  • Не підвищується загальний рівень зволоженості в теплиці, що знижує ризик утворення грибка.
  • Змонтувати систему для поливу можна своїми руками.
  • Виключається попадання водних крапель на надземні частини рослини.
  • Виконувати зрошення грунту можна в будь-який час доби.
  • Легко можна вносити підживлення добривами разом з поливом.
  • Грунт не вимивається, також не відбувається його засалювання.
  • Крапельне зрошення працює навіть у відсутності людини.
  • Економія споживання води на 30-40%.

Застосовується крапельний полив помідорів у відкритому грунті і теплицях, врожайність культури підвищується від 1,8 до 3,5 рази, в порівнянні з традиційним поливом.

Поливаємо помідори у відкритому грунті

Виконувати полив томатів на відкритому грунті потрібно рідко, але робити його рясним - до 2-х разів на тиждень. Це важливе правило, якщо ви тільки посадили розсаду або відбувається зав'язь плодів. Негативно позначається на врожаї частий полив помідорів у відкритому грунті маленькими дозами.

Ідеально вливати в кожен кущ 5 л води. Використовуйте при цьому дощову воду, попередньо її відстоявши. Дачники радять також додати в воду перед зрошенням компост або гній. Виконувати поливи краще до вечора, за пару годин до заходу сонця, особливо, якщо вдень стояла спека. За ніч вода добре всмоктується і засвоюється корінням.

Полив томатів залежно від сезону

Частота поливу помідор залежить від якості розсади. Якщо у вас слабкі саджанці, то перший час потрібно використовувати покривний матеріал. В цьому випадку кущі не так швидко витрачають вологу. Робити часте зрошення не доведеться. Загартовану розсаду зазвичай поливають раз на тиждень, вливаючи на кожен кущ до 3 л води.

Під час цвітіння кущів їм потрібно багато вологи, так що влітку потрібно вносити 5 л води під кожну рослину. Дощування не використовують, так як це призведе до осипання квіток. Інтервал між зрошеннями грунту скорочують в 2 рази, а сам полив томатів під час дозрівання зменшують до 1-1,5 л на кожен кущ.

Робити полив томатів у вересні не потрібно, так як запасу вологи в осінньому грунті достатньо, а вранці бувають роси і тумани. У будь-якому випадку потрібно дивитися на стан культури. Якщо рослина потребує вологи, то листя в'януть і темніють.

Народні методики і способи поливу

Можна використовувати полив помідор дріжджами, щоб підвищити їх урожайність. Завдяки розпушувачу тіста органічні речовини в грунті швидше розкладаються, поліпшується мікрофлора грунту. Для цього потрібно 10 г сухих дріжджів розвести в 10 л води, додати столову ложку цукру, після все це ретельно переміщати. Суміші дають пару годин настоятися, а після знову розводять водою (на 1 частину добрива потрібно 5 частин чистої води). Дачники рекомендують для лікувального добрива як «живі», так і сухі дріжджі.

Господарі також виконають полив томатів марганцівкою, використовуючи при цьому 0,05%, 1% і 5% розчини. Їх можна приготувати самостійно.

У чому плюси використання марганцівки при поливі томатів:

  • Виконується підгодівля коренів за рахунок створення в грунті атомарного кисню.
  • Діє як антисептик, що знижує ризик утворення грибка, в т.ч. фітофтори.
  • Зміцнюються листя і стебла при обприскуванні бадилля.
  • Запобігає потраплянню шкідливих мікроорганізмів при пасинкуванні куща.

Саморобний крапельний полив томатів через пластикові пляшки допомагає здійснити рівномірне зрошення рослини, якщо немає часу на відвідування дачі. У пляшках на 1,5 л і 5 л потрібно зробити кілька дрібних отворів, через які буде надходити волога. Після ємності заривають наполовину в землю шийками вниз одразу біля куща. Це забезпечує помідори вологою на кілька днів.

Використання саморобної або готової системи крапельного поливу томатів дозволяє вчасно зволожувати грунт і забезпечувати рослину всіма корисними речовинами. На практиці, його застосування важливо не тільки в регіонах з посушливим кліматом, але і там, де навесні і восени мало випадає опадів. Якість врожаю помідора залежить від точності підтримки вологи в грунті і режиму харчування рослини.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*