Полив огірків: як отримати хороший урожай

Полив - важливий момент при вирощуванні огірків. Від того, наскільки правильно він організований, багато в чому залежить врожайність рослини. Огірки - вологолюбна культура, тому при нестачі води скидає зав'язі. Надлишок вологи здатний нашкодити рослині: вона просто згниє. Через неправильне надходження води і повітря до коріння шийка загниває, розвивається грибок. Важливо, щоб грунт під огірками був пухким і трохи зволоженим.

Крапельний полив огірків

Краплинні системи успішно конкурують з традиційними методиками поливу. Головна перевага цього варіанту в тому, що оптимальний баланс вологості грунту підтримується автоматично. Крапельний полив для огірків має й інші плюси:

  • подача води і підживлення до коріння;
  • економне витрачання води;
  • відсутність ризику ерозії грунту;
  • відсутність земляної кірки;
  • простота користування, зменшення частки робіт, що виконуються вручну;
  • збільшення врожайності.

Промислові системи оснащені крапельницями, які підводяться до кожної з рослин. Рівень вологості контролюють за допомогою тензіометрів, розташованих на 150-200-міліметровій глибині, яка відповідає рівню розміщення кореневої системи огірків. Моделі заводського випуску коштують недешево, тому захоплені садівники виготовляють їх самостійно. Вода подається самопливом з встановленого на висоті резервуара по трубці 10-20 мм. Діаметр крапельниць становить 1-2 мм.

Полив огірків у відкритому грунті

Вирощування огірків без застосування додаткового укриття - відмінний варіант, якщо немає істотного зниження температури повітря в нічний час. Після висівання насіння або висаджування розсади на грядку рослини регулярно зволожують з використанням лійки. Оптимальний режим поливу - раз в 5 днів. Витрачання води на квадратний метр грунту становить 8-9 л. Такого режиму слід дотримуватися до початку цвітіння.

З утворенням зав'язей періодичність поливу частішає. Культуру поливають через 3 дня. Кількість води - до 25 л / м2. Такий підхід дозволяє уникнути появи у плодів гіркуватого присмаку. Якщо погода спекотна, корисно розмістити в міжряддях ємності з водою, що дозволить зволожувати повітря. При затяжних дощах рослини, навпаки, не поливають, а очікують висихання грунту. До серпня (кінець плодоношення) повертаються до первинних нормативів, оскільки надлишок вологи провокує появу кореневої гнилі.

Полив огірків в теплиці

Поливати тепличні культури потрібно частіше, ніж у відкритому грунті, оскільки розраховувати на атмосферні опади не доводиться. Періодичність поливів в залежності від погоди - 1-3 дні. У похмурі дні волога випаровується повільніше, в жаркі - швидше.

Фахівці радять розмістити в теплиці ємність з водою. Це допомагає збільшити рівень вологості. Крім того, температура повітря в теплиці і води, призначеної для поливу, поступово стають однаковими, що для рослин особливо комфортно.

Полив огірків у теплиці

"Народні" способи і методики

Один з ефективних методів поєднання зволоження і підживлення - полив огірків дріжджами. Мезоінозіт і біотин, що виділяються дріжджами в грунт, стимулюють розвиток кореневої системи. Рекомендовано перед використанням дріжджів провести органічну підгодівлю. переваги:

  • поліпшення вкорінення рослин;
  • збільшення витривалості стебел;
  • зменшення числа пустоцвітів;
  • поліпшення якості плодів;
  • прискорення плодоношення на 2 тижні;
  • підвищення сппротиву до хвороб;
  • збільшення періоду плодоношення.

Дріжджовий розчин застосовують як для поливу, так і для обприскування листя. Це один із способів захисту огірків від паразитів. На квадратний метр грядок доводиться 10 л розчину. Пропорції: 200 г свіжих дріжджів розчиняють в 1 л води, потім витримують добу в теплі. Склад розбавляють водою (10 літрів).

Полив огірків содою - відмінна натуральна підгодівля, що надає при правильному використанні противірусний і антибактеріальний ефект. Поліпшується смак плодів, рослини менше хворіють, знижується кислотність ґрунту. Методика дає хороший ефект при великому числі пустоцвітів. Для приготування складу 3 столові ложки соди розбавляють 10 літрами води. Бажано скористатися розчином не пізніше ніж через 3 години після приготування. Підживлення вносять в 2 етапи з інтервалом в 2 тижні.

Полив огірків з пластикової пляшки

Полив огірків за допомогою пластикової пляшки дозволяє підтримувати рослини в хорошому стані, навіть якщо немає часу часто приїжджати на дачу. У 5-літровій пляшці проробляють діри з одного боку, а з протилежного - виконують 1 отвір для зручності наливання води. Пляшки закопують маленькими дірочками вниз, в положенні лежачи. Це забезпечує огірки водою на кілька днів.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*