Полив полуниці: рекомендації і особливості зрошення

Полуниця - поширена городня культура, яку вирощують дачники, її використовують для розведення в теплицях, щоб отримувати цілорічний урожай. З 1 га можна зібрати до 50 т ягід, але для цього потрібно правильно доглядати за рослиною - проводити підгодівлю і поливи. При цьому питання зрошення для полуниці стоїть особливо гостро, так як її коренева системи поверхнева, тому вона не може притягувати вологу з глибших шарів грунту, а при нестачі води швидко втрачає сили.

Крапельний полив полуниці

Рослина вимагає поливу навіть при регулярних опадах, починаючи з весни в період активного росту і закінчуючи появою генеративних бруньок восени. У ягодах цієї культури міститься до 90% води, а в листі - до 72%. Високого врожаю легко добитися, якщо використовувати крапельний полив для полуниці і своєчасне внесення добрив.

Перед поливом потрібно зібрати дозрілі ягоди з кущів. Це роблять по двом причинам. По-перше, будь-яке зрошення призводить до забруднення полуниці, по-друге, якщо на вулиці жарко, то випаровування вологи з ґрунту стане своєрідною «лазнею» і смачні плоди почнуть варитися і швидко псуватися.

Дачники також застосовують крапельний полив полуниці під агроволокном для захисту рослин від швидкої втрати вологи і шкідників. Такий агротехнічний прийом дозволяє скоротити кількість бур'янів, а земля не потребує постійного розпушування. При цьому можна заощадити час на догляд за рослиною. Також можлива підгодівля полуниці через крапельний полив, тільки попередньо потрібно перевіряти стан грядок - чи немає там зайвої вологи і пересихання грунту.

Особливості поливу навесні і влітку

Перед тим як виконувати полив полуниці навесні, слід позбутися верхньої мульчі, сміття, гілок та листя, які утворилися за всю зиму. Потім важливо перевірити вологість грунту. Якщо снігу взимку було мало, то полив обов'язковий, в іншому випадку зайва волога тільки зашкодить кущам.

Рясні зрошення полуниці проводять з початку до кінця травня - до періоду цвітіння, застосовують також метод дощування. Воду ллють 7 днів, щоб рідина добре просякла землю. Обов'язково полють грядки, розпушують ґрунт. А ось в період цвітіння поливи скорочують до 1 разу на тиждень так, щоб вода не потрапляла на квіти і листя. Витрата води становить до 12 л на 1м2.

Після закінчення плодоношення важливо зберегти зелену масу і підтримати зростання вусиків для розведення сорту. Соковитість ягід безпосередньо залежить від поливів, якщо грунт не мульчувати, то полив полуниці в спеку збільшують до 2-3 разів на тиждень, але роблять це у винятковому порядку. Використовуйте відстояну воду. Для цього виставляють велику ємність, яку наповнюють водою, і дають рідини настоятися не менше 2-3 днів.

Щоб освіжити кущі жарким спекотним літом, використовують метод дощування у вечірній час. В кінці серпня ночі стають прохолодніше, так що поливи полуничних кущів знижують до 1 разу на тиждень при сухій погоді.

Народні методики і способи поливу полуниці

Для отримання хороших урожаїв слід вчасно підгодовувати рослину, стежити за тим, щоб корисні речовини завжди були присутні в грунті в потрібній кількості. Вибір мінеральних добрив в магазинах великий, але дачники намагаються застосовувати народні способи. Вони безпечніші, чистіше з точки зору екології. Можна робити полив полуниці дріжджами, які активують роботу бактерій в грунті, а також виділяють спирт, який стимулює зростання коренів.

Коли найкраще використовувати підгодівлю полуниці дріжджами:

  • На початку сезону.
  • Після збору ягід.
  • У період цвітіння.

Щоб удобрити землю, потрібно кіло «живих» дріжджів розвести 5 л теплої води. Можна додатково додати 4 столові ложки цукру, якщо використовуєте сухий розпушувач тесту. Суміші дають відстоятися, а після ще раз розводять 10 л води. Потім можна поливати город. Якщо застосовуєте сухі дріжджі, то їх попередньо розводять в теплій воді.

Використовуючи такий народний спосіб, важливо розуміти, що будь-який дріжджовий настій довго не зберігається, так що не варто робити суміш про запас. Якщо упустити терміни, то бродіння буде перешкоджати впливу природного добрива.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*