Облаштовуємо систему автополиву на дачній ділянці

У літній період усі дачники стурбовані наступною проблемою: як грамотно та швидко організувати полив на дачі? Причому ручний полив за допомогою лійки та шланги вже давно в минулому. Сьогодні дедалі більше дачників вибирають автоматичний полив – це готові системи, які пропонують різну інтенсивність подачі води. Така різноманітність на сучасному ринку допоможе підібрати найбільш ефективне рішення для догляду за конкретним урожаєм. Адже всі рослини індивідуальні і потребують особливих умов зростання, подальшого розвитку.

Можливі види поливу для дачної ділянки

У продажу зустрічаються різні установки, які прийнято розрізняти з урахуванням способу розподілу води на поверхні грунту.

Незважаючи на великий вибір професійних систем, виділяють два основні види автополиву:

  1. Дощування – один із найпростіших і практичних способів, у процесі якого відбувається подача води під натиском та її подальше розбризкування через спринклери.
  2. Крапельне зрошення – відбувається подача вологи безпосередньо до стовбурів рослин, а тому відзначають зволоження виключно ґрунту.

Рівень автоматизації поливу залежить від індивідуальних переваг кожного дачника, виділеного бюджету на купівлю та організацію конструкції, а також інших нюансів.

Дощування

Конструктивно в системі дощування передбачено наявність певної кількості труб, що знаходяться у ґрунті. Для подачі води використовують форсунки, встановлені зовні всієї конструкції.

Сьогодні у продажу можна зустріти такі різновиди подібних пристроїв:

  • Роторні дощувачі, які характеризуються наявністю рухомої головки (модель типу, що обертається). В результаті обертання голівка поливає весь сектор по колу, де вона розташована.
  • Розбризкуючі дощувачі, або конструкції віялового типу, що мають головку нерухомого типу. Вони здатні розбризкувати воду навколо себе на різну дистанцію – близько 3-6 м.

Дощування сприяє не лише достатньому зволоженню ґрунту, а й також гарантує додаткове охолодження повітряних мас.

Крапельне зрошення

Представлений тип зрошення забезпечує швидкий та простий монтаж, а також економічну витрату води. Такий варіант є відмінним рішенням, якщо відзначають недостатній напір: вода самопливом надходить із накопичувального бака, піднятого над поверхнею ґрунту. Від бака відходить безліч магістралей – труб, що гарантують живлення для розподільчих шлангів.

Для мікрокраплинного поливу потрібно відміряти всі відведення до кожної грядки, розкладаючи шланги на ділянці. Така система поливу вважається найпрактичнішою для грядок, на яких усі ряди розташовані паралельно.

Як зробити автоматичний полив на дачі?

Організувати полив на дачі з поліпропіленових труб можна досить швидко та недорого. Для цього варто врахувати наступний список правил:

  1. Для грядок, рослин, які ростуть на схилах, рекомендується вибирати краплинну систему, а для рівних газонів, зелені – дощування.
  2. При постійному проживанні на дачі в літній період додатково потрібно буде купувати автоматику, щоб полив самостійно «включався» в роботу.
  3. Важливо використовувати накопичувальний бак, щоб навіть за умов відсутності води на дачі завжди були необхідні запаси.

Якщо для поливу рослин використовується річкова вода, зі свердловини не обійтися без застосування системи фільтрів. Щоб не пошкодити коріння рослин, встановлення поливної системи будь-якого типу найкраще проводити восени/навесні.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*