Консервація системи автоматичного поливу на зимовий період

Наприкінці осені власники присадибних ділянок розпочинають консервацію системи автоматичного поливу ділянки на зиму. Якщо все зробити правильно, то вдасться зберегти обладнання до наступного сезону. Це обов'язкова процедура, оскільки труби зрошувальної системи, електромагнітні клапани та комплектуючі можуть промерзнути при мінусовій температурі, що скоротить термін їх використання. Усі дії виконуйте з дотриманням техніки безпеки.

Основні етапи консервації системи автополиву

Підготовку дощувальної системи до зими потрібно виконувати до настання заморозків, оскільки газони, сад та інші рослини менше потребують примусового зрошення. Оптимальний період консервації системи поливу на зиму для кліматичної зони України – жовтень-листопад. При цьому враховуйте особливості клімату у вашому регіоні, а потім плануйте дату консервації.

Промивання та продування зрошувальної системи

Для промивання системи знімають заглушки з контурів, а після пускають по трубах водопровідну воду, щоб прибрати осад, що накопичився за поливний сезон. Якщо у води на виході поганий запах, труби доведеться промити спеціальним розчином 0,2-0,5% азотної кислоти. Для цього склад заливають у систему, дають їй наполягати. За годину автополив знову промивають водою із центральної системи.

Воду із системи після всіх маніпуляцій потрібно повністю злити. Для цього перекривають подачу води, прибирають заглушки з труб, а потім відкривають клапани розеток, які використовуються для ручного поливу. Самопливом вся вода із системи не піде, потрібно використовувати компресор із тиском повітря 3-8 бар. Створювати більший натиск немає сенсу, тому що легко пошкодити труби. Почергово видаляється волога із магістралі та зон поливу, а надходження повітря налаштовується за допомогою встановленого режиму на пульті або почергового відкриття руками електромагнітних клапанів дощувачів.

Сам процес продування триває не довше 3-х хвилин до появи пари, у кожній гілці так потрібно попрацювати кілька разів. Після даної маніпуляції усі отвори системи щільно закривають клапанами, щоб до них не потрапляла волога, пил. Центральні вентилі подачі води та повітря необхідно залишити у напіввідкритому стані.

Демонтаж насоса та блоку управління

Від електромережі необхідно вимкнути блок автокерування та насос. Для цього від'єднайте проводки від двигуна та самого блоку живлення для консервації. Вуличний насос відключають від системи, від'єднують, зливають воду у корпусі. Агрегат до зберігання потрібно просушити, а після перенести в опалювальне приміщення.

Контролер системи автополиву слід перевести у режим off. Знімний блок автоуправління потрібно демонтувати, вкрити стаціонарний, а клеми живлення від'єднуються від корпусу. Якщо блок живлення працює від акумуляторів та батарейок, їх слід тримати окремо від обладнання.

Утеплення електромагнітних клапанів

Ретельно протирають коробки із соленоїдними клапанами від пилу, видаляють сміття, заповнюють теплоізоляцією. Підійде мінвата, ізолон або пінополіуретан.

Просушування бака для води

З ємності зливається вода, бак промивається, щоб усунути з нього відкладення. Далі резервуар сушать, щільно закривають вихідний отвір. Відкритим потрібно залишити лише «дихальний» клапан.

Укриття дощувачів

Перед консервацією форсунки прочищають, сушать, але не знімають. Металеві елементи на зиму потрібно змастити антикорозійним складом. Спринклери слід укрити пластиковими ковпаками або обмотати поліетиленом.

Демонтаж датчиків

Усі метеорологічні датчики знімають, а потім із проводкою поміщають у сухе приміщення.

Продування повітрям зрошувальної системи – важлива частина процесу консервації системи автополиву саду та городу на зиму. Навіть якщо система заповнена вологою частково, у великий мінус лід розірве труби з металу та полімеру. Промивання та продування забезпечують безпроблемну службу всіх елементів автоматичної системи поливу. При цьому необов'язково робити процедуру самостійно, оскільки будь-який необережний рух з компресором призведе до поломки клапанів та вентилів. Якщо у вас немає спеціального обладнання та навичок, то передайте підготовку системи зрошення на своїй ділянці до зими професіоналам.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*