Крапельний полив своїми руками

Забезпечити своєчасним поливом свою теплицю або город, не витрачаючи на це час і зусилля, мрія будь-кого, хто любить вирощувати рослини. Навіть на підвіконні.

Пристрої крапельного поливу технічно нескладні. Це пластикова пляшка. Іноді разом з медичною крапельницею. Умільці роблять такі системи з усього, що тільки попадеться під руку. Були б ножиці, ніж та шило. Вони не вимагають електрики, обходяться мінімумом води і повністю автономні.

Робимо крапельний полив з підручних матеріалів

На першому місці по простоті  й популярності крапельний полив з пляшок. Береться пластикова пляшка, інакше, баклажка, об'ємом від півтора до п'яти літрів. Літраж зазвичай залежить від виду рослини і скільки днів ви маєте намір не підходити до нього.

Є два основних типи крапельниць-баклажок.

Шийкою вниз

Дно бутлія відрізається. На горловині або кришці робляться точкові проколи шилом діаметром від 0,3 до 0,5 мм. Їх кількість залежить від того, якої інтенсивності повинен бути полив. Баклажка підвішується на упор поруч з рослиною. Замість дірочок можна врізати медичну крапельницю. І не одну. Так набагато зручніше регулювати частоту зрошення. І поливати можна відразу кілька рослин.

Якщо пляшка закопується в землю ближче до коріння, то горлечко обертається клаптиком тканини, щоб дірочки не забиває землею. Відрізане раніше дно вставляють на місце для запобігання випаровуванню води.

Шийкою вгору

Для цього беруть 5-літровий бутель. На відстані 1 см від дна по борту робляться чотири проколи діаметром до 1 мм. Ємність закопується в центрі між чотирма рослинами. Волога надходить до них рівномірно. Однієї заправки вистачає на три дні.

Якщо використовувати медичні крапельниці, як в першому випадку, то можна її не закопувати. І використовувати ємність побільше. Цей варіант придатний для поливу цілої грядки.

Пристрій поливу пластикова пляшка + медична крапельниця має багато варіацій. Вибирайте будь-який.

На зиму вся конструкція легко демонтується.

Схема самодельной системы капельного полива

Збираємо заводську систему поливу

Якщо рослинність вирощується у великих кількостях, тут не обійтися без спеціалізованих фабричних систем, які хороші тим, що:

  • повністю автоматизовані, що набагато знижує трудомісткість;
  • майже не вимагають уваги і обслуговування;
  • точкова подача знижує витрату води і прикореневого підживлення, завдяки тому, що вода надходить тільки до коріння;
  • на ґрунті не утворюється кірка і немає потреби в частому розпушуванні;
  • краще розвивається коренева система і тому підвищується врожайність;
  • вони масштабуються, їх розмір можна нарощувати без особливих витрат.

У стандартну комплектацію таких систем входять ємність для води, насос і з'єднувальні шланги. Якщо вода подається централізовано, на вхід ставиться очищаючий фільтр. Далі, приєднуються краплинні трубки з форсунками для поливу або стрічки різного діаметру, з різною частотою розташування крапельниць.

Схема системы капельного полива

В останні роки користувачі віддають перевагу стрічкам для краплинного поливу. Вони бувають лабіринтовими, щілинними і еммітерні.

В останніх, через певний крок, вбудовані плоскі крапельниці. Їм не загрожує засмічення. Від нього позбавляє міні-турбулентний потік рідини, що створюється перед кожною крапельницею. Від правильного вибору стрічки залежить ефективність системи.

При необхідності, в систему вбудовують нагрівальні модулі. Автоматика, що складається з датчиків, таймера і контролера для поливу стежить за вологістю повітря і ґрунту, погодою і дає команди на подачу води. Втручання людини деколи повністю виключається і все його участь зводиться тільки до контролю.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*
Рекомендовані товари