Як вибрати шланг для поливу

Полив зі шлангу - легкий і недорогий спосіб догляду за домашнім городом та садом. З його допомогою можна швидко окропити клумби, вимити пішохідні доріжки, машину. Шланги випускають різні, а від їх характеристик залежить якість зрошення грунту. Нижче дізнаємося, як правильно підібрати даний садовий виріб.

Види шлангів

Залежно від того, як планується виконувати полив рослин, підбирається шланг для поливу:

  • Садовий (поливальний)

Використовується для зрошення, перекачування води з колодязя в бочки та інші ємності, підведення води до дому для побутових потреб. Вироби підключаються відразу до насоса.

  • Водозабірні

Моделі призначені для викачування води з колодязя за допомогою насосної станції або поверхневого насоса. Від садових варіантів відрізняються великою вагою, наявністю армування. Такі шланги не зминаються при перетягуванні, не рвуться від частого застосування.

  • Просочувальні

Потрібні для делікатного поливу культур біля коріння. Шланг потрібно прокладати поверху грунту або закопувати біля коріння.

  • Розбризкуючі

Містять невеликі отвори по всій своїй довжині. Прокладати їх потрібно між грядок. Полив зі шлангу ведеться під напором, город поливається тонкими струмками води.

Залежно від матеріалу розрізняють наступні види шлангів:

  • Гумові (ПВХ)

Еластичний міцний матеріал, стійкий до перепадів температури (від -30°C до + 90°C), термін експлуатації - до 10 років. Використовувати можна в автомийках, промислових цілях, для авто- і ручного поливу насаджень.

  • Армовані

Укріплені додатковими шарами і опліткою зсередини. Такі моделі більш міцні, стійкі до перегинів і переплетень, прослужать довго. Водозабірні моделі завжди йдуть армовані. Їх мінуси - висока ціна та досить велика вага. Використовують шланги на великих ділянках, де потрібен потужний та регулярний напір води.

  • Пластикові

Матеріал не є гнучким, тому труби роблять в гофрованій формі. Довжина складає 20-50 м, а діаметр від 1/2" до 1". Працювати з таким шлангом можна тривалий час навіть в сонячні дні, так як УФ-промені не впливають на матеріал, який витримує до +65°С.

  • Нейлонові

Служать не більше 2 років, так як є нестійкими до коливань температури, не можуть витримати високий тиск води. До плюсів можна віднести міцність, легкість і гнучкість труби.

  • Силіконові

Під дією сонячних променів матеріал розширюється, тому такі шланги можуть лопнути. Також до виробів не вийде підключити системи дощування або розбризкувачі. Але такі моделі підійдуть для поливу грядок самопливом.

Шланг для поливу

На що звернути увагу при виборі

Перед покупкою поливального шланга, слід визначитися зі способом його підключення. Якщо потрібно приєднати до водопровідного крану, то беріть з Ø 1/2" і 3/4". Коли подача води буде йти від насоса, то потрібні труби з Ø не менше 3/4". Чим сильніший напір рідини в системі, тим більшим має бути внутрішній перетин виробу.

Як правильно вибрати поливальний шланг:

  • Найпрактичніші - з гуми, силікону і ПВХ. Перші можуть робити з вторинної сировини, тому для поливу вони будуть непридатними. Так що краще брати інші версії, які є екологічно чистими для застосування.
  • Якщо стоїть вибір шланга для поливу - нейлонового, пластикового чи гофрованого, то пам'ятайте, що вони недовговічні, розраховані на тиск рідини в системі до 5 бар.
  • Для більшої подачі води на ділянку вибирають Ø не менше 3/4 ", 5/8", 1". Якщо тиск низький - до 2 бар, то краще купувати вироби з Ø 1/2".
  • Купуйте шланги від провідних виробників, які стежать за якістю товару - Gardena, Unipump, Karcher, Rain і Hammer. Така продукція прослужить кілька сезонів.
  • Для оптимального зрошення краще брати просочувальні шланги з отворами для поливу по всій довжині, а також спеціальні гнучкі труби для організації крапельного поливу на 3 канали. Їх можна прокладати як біля коріння рослин на поверхні грунту, так і закопувати в саму товщу.
  • Зімітувати природний полив можна за допомогою дощувачів з насадкою, такі вироби функціонують автоматично або при заданих параметрах.

На продуктивність шлангу також впливає його довжина. Зазвичай вироби випускають в бухтах різної намотки - від 15 м до 100 м, так що можна підібрати необхідну довжину відповідно до потреб.

Купити якісні водяні шланги для поливу газону різного діаметру можна в нашому магазині BestOffer. У нас великий вибір поливальних виробів, консультанти допоможуть розрахувати потрібну довжину, розкажуть про умови зберігання, експлуатації та догляду за шлангами. Також можна додатково підібрати насадки для зрошення грунту, дощувачі, з'єднувачі і фітинги для організації повноцінної системи поливу.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*