Як правильно вибрати форсунки для поливу газону

Системи автоматичного поливу активно експлуатуються у ландшафті приватних будинків, заміських особняків, дач та інше. У продажу представлені різноманітні види форсунок, які полегшують процес поливу газонів, залежно від певної території. Однак величезний асортимент цих елементів дещо ускладнює процес підбору, а тому варто заручитися підтримкою досвідчених фахівців у галузі.

Різновиди форсунок для поливу газону

Автополив відрізняється простою конструкцією та зрозумілим принципом дії. Це продумана комбінація поліетиленових труб із форсунками та електромагнітними клапанами, які підключаються до системи подачі води.

Для якісного зволоження ґрунту та всієї кореневої системи рослин потрібно правильно підібрати форсунки для поливу газону. Умовно всі сучасні моделі форсунок поділяються на три основні групи:

  1. Спреєві – створюють за допомогою крапель води невелику хмару. Такі форсунки рекомендується застосовувати для всіх газонів, які є вимогливими до якості, технології поливу.
  2. Баблер – використовуються для поливу високих рослин (кущів, дерев). Продумана технологія подачі води забезпечує обробку кореневої системи, не зволожуючи стовбур.
  3. МР-ротатори – характеризуються ощадливою витратою води. На ділянках часто застосовують відразу кілька конструкцій для краплинного, рівномірного зволоження всього ґрунту.

Залежно від певних вимог щодо догляду за зеленими насадженнями підбирають певні форсунки для горизонтального поливу газону відповідних розмірів, форм і в потрібній кількості.

Основні виробники форсунок для поливу газону

Представлені форсунки використовують для ефективного поливу як приватних, так і комерційних проектів. При виборі не варто також ігнорувати компанію-виробника. Серед найпоширеніших брендів зазначають:

  • Hunter – компанія-виробник пропонує на вибір різні види форсунок для будь-якої системи автоматичного поливу (ротатори, віялові моделі на кшталт «спрей» і баблери).
  • Rain – американський бренд надає у продаж високоякісні форсунки для сучасних систем автоматичної іригації (кругові регульованого типу, кругові та смугові нерегульованого типу, баблери, rotary nozzles).
  • Iritec – продукція італійської компанії має особливий споживчий попит в українських фермерів, власників різних присадибних ділянок.
  • Poelsan – турецький виробник надає на вибір різноманітний асортимент форсунок для систем поливу та туману.
  • Unidelta – італійська компанія вважається одним із перших виробників поліетиленової продукції для автополиву.

В асортименті кожного виробника можна знайти різні варіанти форсунок, які забезпечать правильний полив конкретних рослин та інших зелених насаджень.

Правильний монтаж форсунок

Професійне встановлення форсунок для поливу газону виконується в кілька етапів:

  1. Підбір форсунки з урахуванням витрат води та інших умов майбутньої експлуатації.
  2. Визначення місця встановлення всієї конструкції на ділянці.
  3. Необхідно вкопати пристрій у ґрунт.
  4. Підводять шланг чи магістральну водопровідну лінію.
  5. З'єднують форсунку із джерелом подачі води.
  6. Вмикається подача води.
  7. Проводиться налаштування довжини струменя, вибирається радіус зрошення.

У процесі експлуатації потрібно використовувати фільтр грубої очистки води, який встановлюють на ділянці від магістральної лінії до форсунок.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*