Як правильно поливати перець

Незважаючи на досвід і знання, навіть найдосвідченіші дачники роблять різні помилки, виконуючи нерегулярний або надто частий полив перцю. Важливо пам'ятати, що перець вважається дуже примхливою та вибагливою у догляді культурою, яка потребує дотримання певної кількості умов при вирощуванні. Причому варто відзначити, що і солодкий (болгарський), і гіркий перець потребують однакових умов утримання. Однак кількість води залежить від розміру саджанців.

Як поливати перець правильно і коли краще це робити?

З метою отримання гарних та соковитих плодів недостатньо правильно висадити саджанці на грядках. Все залежить від розмірів саджанців, активного розвитку, зростання культури:

  • Молоді саджанці перцю зволожують різними методами – під корінь або згори (треба бути обережними, щоб не поламати стебло з листям).
  • При висадженні вже дорослих рослин у відкритий ґрунт полив повинен здійснюватись виключно під корінь.

Важливо не допускати того, щоб вода потрапляла на плід або на листя. Такий варіант можливий лише за умови обробки рослин від шкідників або при внесенні спеціальних підживлень.

Крім того, варто врахувати оптимальну температуру води для поливу: потрібно відмовитися від використання холодної води, що призводить до зупинки активного зростання. Ідеальним варіантом є застосування води, температура якої варіюється в межах +22-25 градусів.

Потрібно встигнути полити грядки до 10 ранку або зволожувати вже після 6 вечора, коли спека поступово зменшується. Використовуючи звичайну воду з крана, варто заздалегідь набирати відра, бочки та інші ємності, щоб вода відстояла та зменшилась кількість хлору. З метою пом'якшити занадто жорстку воду використовують невелику кількість золи.

Перець

Полив перцю у відкритому ґрунті

Виконуючи полив розсади перцю за допомогою системи поливу, рекомендується пам'ятати кілька основних правил:

  • Перець повинен знаходитись у невеликій лунці, з якої вода не розтікатиметься по всій ділянці. В результаті волога безпосередньо проникає до кореневої системи.
  • Потрібно поливати теплою водою, яка встигла відстоятись. Щоб випадково не розмити ґрунт у сфері кореневої системи, полив здійснюється порційно та акуратно (без сильного напору).
  • Важливо, щоб ґрунт був вологим на глибину близько 50-70 см.
  • Якщо полив куща здійснюється з одного боку, значить розпушування ґрунту має відбуватися з протилежного. При цьому ці сторони обов'язково слід чергувати між собою.

Використовуючи холодну колодязну воду, яка не підходить для обробки рослин, слід залишити її на якийсь час під сонячними променями.

Як часто поливати перець?

З'ясовуючи, як часто поливати перець у відкритому ґрунті, важливо враховувати особливості кожної стадії його розвитку:

  • Відразу після висадки, до повного «звикання» розсади до відкритого ґрунту, полив здійснюється через кожні 2-3 дні.
  • У період цвітіння полив здійснюється тричі на тиждень до моменту, коли з'являться перші бутони.
  • За наявності першої зав'язі необхідно поступово зменшувати частоту поливу – до 2 разів на тиждень.

Досвідчені садівники та дачники активно експериментують також і з температурними показниками води. Наприклад, при використанні води нижче +20 градусів перець має пікантно-терпкий смак, а при поливі водою від +22 градусів і вище – солодкуватий смак.

Крім того, зволоження ґрунту в спеку має певні особливості. Рекомендується поливати рослини щодня до моменту поступового спадання спеки. Всі роботи краще проводити вранці до сходу сонця, а на кожен окремо взятий кущ потрібно від 1 до 3 л води кімнатної температури.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*