Автоматичний полив своїми руками

Догляд за теплицею, газоном або клумбою відбирає багато часу і сил. Оптимізувати роботу можна за допомогою автоматичного поливу. Він передбачає своєчасне, рівномірне зрошення ґрунту, що зменшує витрату води, підвищує врожайність. Як самостійно провести автополив, читайте нижче.

Як зробити автоматичний полив своїми руками

Перед тим як приступити до облаштування поливу на ділянці, потрібно вибрати джерело води і насос.

Воду можна брати з:

  • Бочки (іншої ємності).
  • Центрального водопроводу.
  • Колодязя.
  • Свердловини.
  • Природного джерела (річка, водойма, ставок, озеро).

Якщо вода надходить від централізованого джерела водопостачання, то купувати насосне обладнання не доведеться. В інших випадках знадобиться потужний насос, який буде підтримувати постійний тиск в системі.

Для забезпечення руху води для поливу від джерела до ділянки потрібні труби. Їх підключають до клапанів і спринклерів. Монтаж поливної системи здійснюється за допомогою компресійних фітингів. Вода з джерела за допомогою насоса надходить по трубопроводу до рослин у вигляді крапель або із застосуванням розпилювачів. Після насосної установки монтують фільтр.

Схема системы полива

Автоматичний полив газону своїми руками

Дощувальний спосіб зрошення застосовується найчастіше для поливу своїми руками великих територій, теплиць або газонів. Така система може використовуватися для культур в теплицях, які люблять вологе середовище. Вода при дощуванні по форсунках потрапляє на наземну частину і під корінь рослин.

Система автополиву може прокладатися:

  • під грунтом;
  • повітряним шляхом.

Перший варіант вважається більш довговічним і акуратним. Але він підходить тільки в тому випадку, якщо є впевненість у садівника у постійному розміщенні рослин. Форсунки для поливу зі спринклерами теж монтують під землею. При організації автополива в тепличних господарствах найчастіше використовують повітряний варіант установки комунікацій.

Систему можна підключити до центральної магістралі або брати воду з бочки. Якщо підходить другий варіант, то разом з насосом варто придбати контролер, який полегшить керування автополивом.

Розприскувачі для зрошення газону можна обрати роторні або віялові типу «СПРЕЙ». Останні найкраще підходять для ділянок невеликого розміру. Радіус роботи таких елементів - 5м. Віялові дощувачі можуть комплектуватися різними соплами, що дозволяє налаштовувати і регулювати сектор поливу.

Роторний зрошувач складається з нерухомої основи з пластику і верхньої рухомої частини, яка обертається на 40-360 °. До мінусів цього елемента автополиву можна назвати високу чутливість до якості використовуваної води. Сопла форсунок легко забити суспензіями.

Автоматичний полив квітів своїми руками

Для автополиву квітів найчастіше вибирають спринклерну систему зрошення. Її можна встановлювати на дачі, де потрібно провести автоматичний полив низькорослих насаджень до 10-15 см у висоту. Трубопроводи тоді укладають в ґрунт, щоб не створювати перешкод під час догляду за клумбою.

Розбризкувачі можна розташувати в товщі землі. Вони будуть висуватися при запуску системи. Автоматичний полив квітів може працювати без насосної станції. У цьому випадку подача води виконується самопливом, що частіше зустрічається при краплинному поливі.

Систему автополива клумби з квітами або газону краще монтувати своїми руками восени. Для прокладки відвідних і магістральних труб підземним шляхом потрібно вирити траншеї глибиною 30-40см, якщо в майбутньому в цій частині ділянки не буде оратися земля. В іншому випадку глибина повинна бути не менше 50см.

На дно траншеї потрібно укласти подушку з щебеню. Вона буде виконувати функцію дренажу. Якщо для вас більш прийнятний варіант автополива клумби з квітами повітряним шляхом, то слід підготувати кріплення і підпори для монтажу труб і інших деталей.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
Ім'я Прізвище*
Email
Введіть коментар*
Рекомендовані товари